EkoloŠko bilje gajimo na crvenoj kamenitoj zemlji između planinskih masiva.

Izraz „aromaterapija“ prvi put se spominje 1937. godine u knjizi koju je napisao Francuski hemičar Rene-Maurice Gattefosse. Rene se bavio ispitivanjem eteričnih ulja kao potencijalnih sastojaka kozmetičkih preparata i jednom prilikom u laboratoriji je zadobio opekotine po rukama i da bi ublazio bol, uronio je ruke u obližnju posudu sa uljem od lavande. Bio je zadivljen koliko brzo se njegova opekotina zacelila i to sa vrlo malim ožiljkom. Tako je shvatio da to ulje ne deluje samo antiseptički, već i znatno ubrzava zarastanje rana i lečenje opekotina. Ovo je pokrenulo njegovu opsesiju prema eteričnim uljima.

Reč  aromaterapija dolazi od francuske reči  ‘aromatherapie’  koja je kombinacija  reči  ‘aroma’  čije je značenje  ‘slatki miris ili slatka biljka’  i reči  ‘terapeja’  što znači  ‘lečenje’.

Aromaterapija je deo fitoterapije koja za prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja koristi biljne ekstrakte koji se zovu eterična ulja. Ona se koriste skoro 6.000 godina sa ciljem da se poboljša zdravlje ili raspoloženje osobe.

Šta je terapeutsko eterično ulje?

Eterična ulja su visoko koncentrovane supstance koje se dobijaju iz različitih delova biljaka, cveća i drveta, poput kore, korena, listova i latica koje u sebi sadrže aromatične žlezde. Najčešći način dobijanja eteričnih ulja je putem parne destilacije. Hemijske formule ulja su veoma složene, tako da jedno eterično ulje može imati više stotina različitih jedinjenja, gde svako hemijsko jedinjenje deluje na svoj način. Tako na primer, kamilica ima antidepresivno dejstvo (umiruje), a isto tako deluje i analgetički (smanjuje bolove).

Zahvaljujući svojoj molekularnoj strukturi eterična ulja kada se nanesu na kožu jako brzo prodiru u krvotok i to mnogo brže od bilo čega drugog što namažete na kožu. Kada jednom uđu u krvotok  oni postaju deo svih biohemijskih procesa u našem organizmu. Koriste se u kapima, pre svakog nanošenja na kožu potrebno ih je razblažiti sa nekim biljnim uljem sem lavande i kamilice koje se mogu nanositi direktno u malim količinama.

Hemijske komponente koje biljci daju njenu mirisnu aromu  su njena „suština“. Za izradu eteričnih ulja potrebno je mnogo biljnog proizvoda. Da bi se dobio samo 1 kilogram ulja matičnjaka potrebno je oko 3 – 5 tona sveže biljke.

Da bi aromaterapija bila što uspešnija potrebna je upotreba 100% čistih i prirodnih eteričnih ulja koja ne sadrže aditive, konzervanse i alkohol.Upotreba eteričnih ulja u terapeutske, duhovne, higijenske i ritualne svrhe seže do drevnih civilizacija, uključujući Kineze, Indijce, Egipćane, Grke i Rimljane koji su ih koristili u kozmetici, parfemima i lekovima. Ulja su korišćena za estetski užitak i u industriji lepote.

Pod aromaterapijom se podrazumeva inhalacija i lokalna primena eteričnih ulja.

Inhalacija sa eteričnim uljima se može vršiti pomoću staklene posude, difuzera i aroma lampe jer tako ulja isparavaju u vazduhu ili na primer jednostavnim udisanjem iz bocice.

Osim što pružaju prijatan miris, aromaterapijska ulja mogu pružiti respiratornu dezinfekciju i poboljšanje raspoloženja.Udisanje eteričnih ulja stimuliše čulo mirisa, molekuli koji uđu u nos ili usta prelaze u pluća, a odatle i u druge delove tela. Kako molekuli dopiru do mozga, utiču na limbički sistem, koji je povezan sa emocijama, radom srca, krvnim pritiskom, disanjem, memorijom, stresom i ravnotežom hormona. Na ovaj način, eterična ulja mogu imati suptilan, ali i holistički efekat na telo.

 

Lokalna primena eteričnih ulja se postiže kroz ulja za masažu, proizvode za kupanje i negu kože. Masažna ulja koja sadrže čista eterična ulja mogu pojačati cirkulaciju tela, deluju na smanjenje celulita i bolove, poboljšavaju raspoloženje i opuštaju. Ulja za negu lica i serumi koji u sebi imaju aromatična ulja mogu poboljšati izgled lica i već posle nekoliko nedelja korišćenja  koža može izgledati svežije i zdravije.