Šta je
Aromaterapija?
Aromaterapija je deo fitoterapije koja za prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja koristi biljne ekstrakte koji se zovu eterična ulja. Ona se koriste skoro 6.000 godina sa ciljem da se poboljša zdravlje ili raspoloženje osobe.
ŠTA JE TERAPEUTSKO ETERIČNO ULJE?
Ekološko bilje gajimo na crvenoj kamenitoj zemlji između planinskih masiva.
Eterična ulja su visoko koncentrovane supstance koje se dobijaju iz različitih delova biljaka, cveća i drveta, poput kore, korena, listova i latica koje u sebi sadrže aromatične žlezde. Najčešći način dobijanja eteričnih ulja je putem parne destilacije. Hemijske formule ulja su veoma složene, tako da jedno eterično ulje može imati više stotina različitih jedinjenja, gde svako hemijsko jedinjenje deluje na svoj način. Tako na primer, kamilica ima antidepresivno dejstvo (umiruje), a isto tako deluje i analgetički (smanjuje bolove).

Zahvaljujući svojoj molekularnoj strukturi eterična ulja kada se nanesu na kožu jako brzo prodiru u krvotok i to mnogo brže od bilo čega drugog što namažete na kožu. Kada jednom uđu u krvotok oni postaju deo svih biohemijskih procesa u našem organizmu. Koriste se u kapima, pre svakog nanošenja na kožu potrebno ih je razblažiti sa nekim biljnim uljem sem lavande i kamilice koje se mogu nanositi direktno u malim količinama.

Hemijske komponente koje biljci daju njenu mirisnu aromu su njena „suština“. Za izradu eteričnih ulja potrebno je mnogo biljnog proizvoda. Da bi se dobio samo 1 kilogram ulja matičnjaka potrebno je oko 3 – 5 tona sveže biljke.
Kratka istorija
Izraz „aromaterapija“ prvi put se spominje 1937. godine u knjizi koju je napisao Francuski hemičar Rene-Maurice Gattefosse. Rene se bavio ispitivanjem eteričnih ulja kao potencijalnih sastojaka kozmetičkih preparata i jednom prilikom u laboratoriji je zadobio opekotine po rukama i da bi ublažio bol, uronio je ruke u obližnju posudu sa uljem od lavande. Bio je zadivljen koliko brzo se njegova opekotina zacelila. Tako je shvatio da to ulje ne deluje samo antiseptički, već i znatno ubrzava zarastanje rana i lečenje opekotina. Ovo je pokrenulo njegovu opsesiju prema eteričnim uljima. Reč aromaterapija dolazi od francuske reči "aromatherapie" koja je kombinacija reči ‘aroma’ čije je značenje "slatki miris ili slatka biljka" i reči "terapeja" što znači "lečenje".