[vc_row css_animation=““ row_type=“row“ use_row_as_full_screen_section=“no“ type=“full_width“ angled_section=“no“ text_align=“left“ background_image_as_pattern=“without_pattern“][vc_column][vc_empty_space][vc_empty_space][vc_empty_space][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=““ row_type=“row“ use_row_as_full_screen_section=“no“ type=“full_width“ angled_section=“no“ text_align=“left“ background_image_as_pattern=“without_pattern“][vc_column][vc_column_text]

Etericna ulja se mogu koristiti:

INHALATORNO

Eterična ulja imaju širok spektar poznatih prednosti, ukljucujuci poboljsanje razlicitih respiratornih tegoba. Ono sto se pokazalo kao najefikasnija metoda za dobijanje prednosti etericnih ulja je inhalacija. Udisanjem pravih mesavina etericnih ulja neko ko pati od zagusenja bronha i sinusa, grlobolje, prehlade, kaslja, bronhitisa, pa cak i gripa moze se videti poboljsanje. Pored toga, udisanje etericnih ulja podrzava celokupno blagostanje na brojne druge nacine. Medjutim, vazno je zapamtiti da smo svi razliciti; kada udisete etericna ulja za emocionalno blagostanje, nekima ce na primer prijati lavanda,dok ce drugima recimo maticnjak.Vazno je da naucite sta vam odgovara.

Postoji vise nacina inhalacije koji mogu pomoci u ispunjavanju vasih potreba.

Zakuvajte 1 litar vode, sipajte je u posudu i dodajte 2-5 kapi ulja u vodu. Stavite nos blizu posude, pokrijte glavu i ciniju peskirom, i polako udisite paru. Ukoliko primetite da para nestaje ili se hladi, dodajte jos tople vode i jos par kapi biljnog ulja po potrebi  jer ce se voda razblaziti Koristenje bilo energetskih ili opustajucih etericnih ulja moze uciniti ovu metodu korisnom u bilo koje doba dana ili noci. Ako primetite nelagodnost ili iritaciju, odmah prestanite.

Inhalacija parom moze biti prilicno efikasna  i za vasu kozu. To je veoma mocna i korisna terapija za nase zdravlje. Zapravo, to je jedno od najboljih i sigurnih resenja za smanjenje simptoma obicnog gripa i prehlade I  nacin ciscenja sinusa.

Nocu stavite nekoliko kapi etericnog ulja na jastuk. Ovo je veoma efikasno jer inhalacija deluje vremenom; pred spavanje, telo ima osam sati da udise terapijsko ulje. Jednostavno mozete da stavite 3-5 kapi na jastucnicu pre spavanja,a posto etericna ulja nisu masna ona nece ostaviti nikakve tragove masnoce na jastuku.

Slično metodi stavljanju kapi na jastucnicu pre spavanja je stavljanje 1-3 kapi na maramicu. Mozete dodati svoje omiljeno etericno ulje u pamucnu maramicu, tokom dana ga mozete nositi sa sobom i cesto udisati.

Upotrebom keramicke aroma lampe koje greju etericno ulje koristeci toplotu svece omogucuju uljima da ispare u vazduhu.Mozete staviti kap ili dve etericnog ulja u gornji deo posude gde cete prvo sipati vodu.Ovaj metod je dobar za licnu upotrebu u malom prostoru, ali nisu idealni za velike ili spoljne prostore.

Upotrebom difuzera koji koriste elektricnu energiju za nezno zagrevanje etericnog ulja i ventilatora kako bi povecali isparavanje i disperziju ulja. Cesto sadrze ulozak od vlakana ili fitilj koji je zasicen uljem, sto znacajno povecava povrsinu sa koje dolazi do isparavanja. Elektricni difuzeri mogu biti diskretni licni difuzeri, jedinica koje se prikljucuju u zidnu uticnicu, difuzeri na izvodima automobila pa sve do vecih isparivaca sa ventilatorom za prostore velicine sobe.

Sauna je pogodno mesto za koriscenje etericnih ulja. Pre upotrebe, moraju se razblaziti u jednoj casi vode. Ne treba ih sipati direktno na kamenje jer moze doci od pozara posto su etericna ulja zapaljiva.

 

DERMALNO

Pošto je nasa koza propustljiva (sto znaci da razne materije mogu proci kroz nju), ona upija mnogo onoga sto na nju stavimo. Nasa koza posebno apsorbuje etericna ulja zbog svoje male molekularne velicine, pored svojih svojstava rastvorljivih u lipidima.

Mozda nije u potpunosti korisno samo reci  ”Stavite je na kozu”. Evo nekih preporuka na kojim mestima je najbolje nanositi etericna ulja:

 1. Dno stopala je idealno jer su pore velike, manje je nervnih zavrsetaka, a koza na donjem delu stopala  je deblja; na taj nacin ulja brze ulaze u krvotok, a jaka ulja nije potrebno razredjivati. Jos jedna prednost je sto je stopalo udaljeno od nosa, tako da je lakse nanositi ulja cije mirise radije ne biste imali mirisali.
 2.  Ispod nosa – ovo deluje kod aromaticnog nanosenja u pokretu
 3.  Preko cela
 4.  Na zglobovima
 5.  Na zadnjem delu vrata
 6.  U predelu slepoocnica
 7.  U donjem delu stomaka
 8. Mesta gde osecate bol (etericna ulja su odlicna za smanjenje bola I deluju smirujuce) stomak, ruka, lakat itd.

 

Razblazivanje etericnog ulja cini tri stvari:

 1.  Ublazava „zacinjenost“ etericnog ulja vrlo mladoj, staroj ili osetljivoj osobi,
 2.  Smanjuje doziranje aplikacije i
 3.  Podrzava oslobadjanje etericnih ulja kroz kozu.

Etericna ulja se razblazuju sa drugim biljnim uljima koja se nazivaju „nosac ulja“. Primeri ulja nosaca su ulje jojobe, ulje semenki grozdja,kokosovo ulje, macerati,maslinovo ulje,hladno cedjena ulja, i itd.

Postoji nekoliko načina kako dermalno koristiti etericna ulja.

Razblazivanje etericnih ulja

Mesavine za decu imaju preporuke za razblazivanje od 2-3%. Ovako razblazena ulja su dobra za upotrebu za decu izmedju 4-10 godina. Uvek preporucujemo da zapocnete s najnizim preporukama za razblazivanje, a zatim nastavite dalje prema potrebi.

2% razblazivanje:

10 mL  = 4 kapi

15 ml  = 6 kapi

30 mL  = 12 kapi

Ova stopa se preporucuje za specificne lokalizovane nelagodnosti I odlicna je za redovnu svakodnevnu upotrebu ulja.

3% razblazenje:

10 ml = 6 kapi

15 ml = 9 kapi

30 mL = 18 kapi

Ova stopa se preporucuje za kratkotrajnu upotrebu u odredjenu koncernu, ne duze od mesec dana.

5% razblazenje:

10 mL = 10 kapi

15 ml = 15 kapi

30 mL = 30 kapi

Ova stopa se preporucuje za mala zabrinjavajuca podrucja i akutne situacije.

10% razblazenje:

10 mL = 30 kapi

15 ml = 45 kapi

30 mL = 90 kapi

Za decu uzrasta 3-24 meseca preporucujemo generalno razblazenje od 0,25% -0,5%. To je 2–4 kapi etericnog ulja u 30 ml nosaca kada se koristi za nanosenje na celo telo. Za upotrebu na odredjenom delu tela, mozete koristiti 9-27 kapi etericnog ulja u 30 ml nosaca.

Za decu uzrasta 2-6 godina preporucujemo generalno razblaženje od 1% -3%. Ovo iznosi 9-18 kapi etericnog ulja u 30 ml nosaca kada se koristi za primenu na celo telo. Za koriscenje na  odredjenom delu tela  mozete da koristite 9-45 kapi etericnog ulja u 30 ml nosaca.

ORALNO

Etericno ulje se pije ujutru posle dorucka, razredjeno u kafenoj kasicici jestivog ulja (maslinovo, suncokretovo, kokosovo, laneno…).

Preporucena dnevna doza su dve kapi etericnog ulja u odredjenom vremenskom razdoblju. Ne preporucuje se trudnicama, dojiljama i deci mladjoj od navrsene pete godine starosti, kao ni preosetljivim osobama na neki od sastojaka ulja.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=““ row_type=“row“ use_row_as_full_screen_section=“no“ type=“full_width“ angled_section=“no“ text_align=“left“ background_image_as_pattern=“without_pattern“][vc_column][vc_empty_space][vc_empty_space][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]